Groeten uit Roemenië

Bob Coumans en ik zijn als onderdeel van het Trainee Program werkzaam bij Alewijnse Industrial Switchboard Production (AISP) in Roemenië.

LEAN

De opdracht die we vanuit Nederland hebben meegekregen is om hier de processen te optimaliseren. Door het toepassen van LEAN methodes moet de kwaliteit van de panelen omhoog en de doorlooptijd van projecten omlaag. Inmiddels zitten we hier bijna 1,5 maand en hebben we de Roemenen ook verleid met Nederlandse drop!.

Galati

We wonen in Galati, wat in het Roemeens wordt uitgesproken als Galats. Het ligt aan de Donau en heeft zo’n 200.000 inwoners. Het contrast is er groot en de invloed van communisme is nog goed zichtbaar in het straatbeeld. Typische Oostblok gebouwen, gebouwen van voor die tijd en moderne gebouwen wisselen elkaar af. Zelf wonen we in een nieuw appartementencomplex tegenover een gloednieuw winkelcentrum.

Vervoer

Autorijden is hier een leuke uitdaging. De afstanden tussen de steden zijn groot; voor het beeld: Roemenië is bijna 6 keer zo groot als Nederland en heeft maar 21 miljoen inwoners tegenover 17 miljoen in Nederland. Waar je in Nederland met 130 over de snelweg knalt, heb je hier weinig snelwegen. Dat wil overigens niet zeggen dat ze hier niet snel kan rijden. Maar over het algemeen duurt het wel een wat langer om van A naar B te komen.

De taalbarrière is ook een mooie uitdaging. Op kantoor spreekt iedereen goed Engels, op de werkvloer is dat minder. Iedereen doet gelukkig wel zijn best en met handen en voeten kom je een heel eind. In de winkels levert dat soms grappige situaties op. Zo is het hier om een of andere reden gebruikelijk je tas in een kluis te leggen of te laten sealen voor je de supermarkt ingaat. Omdat het veel meer moeite kost om ons in het Engels uit te leggen wat de bedoeling is, laten ze ons inmiddels gewoon doorlopen.

Kortom, een geweldige belevenis waarin we een nieuwe cultuur leren kennen en waardevolle werkervaring opdoen!

Start Alewijnse Trainee Program 2016

In september 2016 start er weer een nieuwe lichting trainees. Ben jij benieuwd wat het Alewijnse Trainee Program voor jou kan betekenen? Neem contact op met Bob, mijzelf of Corporate Recruiter, Martin Slikkerveer.

Reacties

Reactie toevoegen